Skip to main content

Åland

Mitt i skärgårdshavet hittar vi ö-riket Åland, som med sina över 6500 öar och skär bildar ett av världens största arkipelag. Detta speciella, självstyrda, svenskspråkiga landskap bjuder på många sköna upplevelser. Avstånden är korta mellan de 16 kommunerna, där sevärdheter, orörd natur, frisk luft och lugnet väntar på oss.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1 HEMORTEN – GRISSLEHAMN - MARIEHAMN

  Vår resa går först upp till Stockholm, med en paus på vägen vid Stavsjö. Genom Roslagen kommer
  vi till Grisslehamn på Väddö, norr om Norrtälje. Vår färja avgår klockan 15 och under den 2 timmar långa sjöresan avnjuter vi Bufféns läckerheter. Från Eckerö når vi det fasta Åland via bron över vackra Marsundet och är snart framme i Mariehamn, där vi stannar på det centralt belägna hotell Pommern. Resten av kvällen är fri att koppla av, kanske ta en första promenad på stan’ eller i fribåtshamnen.

 • DAG 2 & 3 MARIEHAMN MED UTFLYKTER

  Eftersom avstånden är korta mellan besöksmålen, hinner vi utforska landskapet kors och tvärs
  under vår vistelse på Åland. Vi kommer bland annat till följande platser:

 • MARIEHAMN, Ålands enda stad. Den grundades 1861 och fick namnet efter tsar Alexander II:s gemål Maria. Staden ligger vackert på ett smalt näs, där den kilometerlånga Esplanaden förbinder Väster- och Österhamnen med varandra. Mellan dessa ligger breda, raka gator som bitvis ännu kantas av äldre träbebyggelse.
  Under vår rundtur möter vi bland andra stadens kännetecken, den fyrmastade barken Pommern, kända Sjöfartsmuseet, Självstyrelsegården, Stadshuset, kyrkan, kulturhuset Alandica och det vackra Ålands museum. Vi beundrar utsikten från Badhusberget och gör ett stopp vid vackra Sjökvarteret, där det nu byggs träbåtar efter gamla Ålandsskutor som modell.

 • SUNDS socken med kända Kastelholms slott, som reser sig pampigt över det gröna landskapet. Här, på Ålands enda borg satt Erik XIV fängslad en tid. Vi besöker inte slottet inuti.
  Ett stenkast härifrån, vackert beläget ovanför en havsvik, ligger friluftsmuseet Jan Karlsgården.
  Denna typiska åländska lantgård består av 20 olika byggnader, dit flyttade från olika delar av öriket. Som granne hittar vi SMAKBYN, en spännande restauranganläggning skapad av kända kocken Mikael Björklund 2012. I denna intressanta miljö äter vi middag under en av kvällarna.

 • BOMARSUNDS fästningsområde. Med start 1832 uppförde ryssarna under 25 års tid en kolossal anläggning, vars storlek är svårt att föreställa sig. Idag möts vi endast av vackra ruiner, efter att franska och engelska trupper förstörde detta mäktiga byggnadsverk.
  Från skansen Notvikstornet bjuds vi på en fin utsikt över norra havet och skärgården.

 • LEMLAND, området på andra sidan av Slemmern, är framför allt känt för sina många gårdar från den så kallade bondeseglatsens tid. Flera av bönderna var även sjömän och ägde ett stort antal fartyg.
  På skeppargården Pellas, ett gammalt redarhem, får vi veta mer om denna viktiga och intressanta epok i Ålands historia. Här avnjuter vi också en sopplunch med kaffe och Ålandspannkaka.

 • GETABERGEN ligger i den nordligaste delen av det åländska fastlandet och utgör ett skydd mot det stormiga Norrahavet. Området var det första som reste sig ur havet efter istiden och här bosatte sig senare de första ålänningarna. Från utsiktsplatsen bjuds vi på storslagna vyer över omgivningarna.

 • ECKERÖ är den västligaste delen av ö-riket. Ett monument på havsklippan vittnar om den kända postrutten, som närmare 300 års tid gick från Grisslehamn via Eckerö genom Åland och Finland till St. Petersburg.
  Ett pampigt post- och tullhus i sin tur har stått här i 190 års tid som minne från den ryska tiden på öarna. Självklart gör vi en kort avstickare till KÄRINGSUNDS lilla, pittoreska hamnläge med sina gamla fiskebodar. Här spelades in flera filmer, bland annat delar av Saltkråkan.

 • Under sista kvällen samlas vi för middag i hotellets trevliga restaurang.

 • DAG 4 MARIEHAMN – ECKERÖ - HEMORTEN

  Vid lunchtiden avgår färjan mot Grisslehamn och vi passar återigen på att äta gemensamt under färden i Buffé restaurangen.
  Via Stockholm fortsätter vi mot våra hemtrakter, med behövliga pauser längs vägen.
  Vid intresse besöker vi på Åland det mycket fina Sjöfartsmuseet och fartyget Pommern eller det vackra och intressanta Jakt- och fiskemuséet i Käringsund. Inträde tillkommer.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Nässjö Korngatan 3 (Reinholds Buss, inhägnad parkering ingår) 07:00 21:30
Jönköping Resecentrum (fd Bussgods) 07:40 21:00
Huskvarna Stadshuset (nya biblioteket) 07:55 20:45
Gränna Circle K 08:15 20:25
Mjölby McDonalds 08:55 19:45
Linköping Samåkningsparkeringen IKEA 09:10 19:30

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
12/8FleraÅlandFullt6 990:-Fullt

Hotell

Hotell Pommern
Hotel Pommern ligger i centrala Mariehamn, bara 300 meter från vattnet. Alla rum har TV, skrivbord och strykfaciliteter. Det egna badrummet är utrustat med dusch, hårtork och badprodukter. I den rymli...
Resekalender
12/8Ålandfrån 6 990:-
18/8Bodensjön med Mainaufrån 9 950:-
26/10Änglagård - musikalen på Oscarsteaternfrån 2 950:-
13/12Roxette Joyride-Musikalen i Malmöfrån 2 790:-
Kontakta oss